Om mindfulness

Hvad er mantrameditation?

I mantrameditation gentager man et ord eller en sætning

Mantra-meditation

Mantra-meditation er meditation, hvor man fokuserer opmærksomheden intenst på et ord, en sætning eller en bøn.

Mantrameditation er at fokusere på et ord, en sætning eller en bøn
Mantrameditation er at fokusere på et ord, en sætning eller en bøn

Mantra-meditation hjælper til at fokusere opmærksomheden

Et mantra kan være et enkelt ord eller bare en lyd, som f.eks. Om (udtales aum eller oum), eller en sætning. Sætningen kan være et budskab, som f.eks. “jeg vil være lykkelig” eller være en bøn.

Mantra-meditation har været brugt af menneskeheden i årtusinder i mange forskellige kulturer og religioner som buddhisme, hinduisme, islam og kristendom.

I nyere tid dukkede Transcendental Meditation op i vesten som et eksempel på en nem og tilgængelig meditationsform, der bruger mantraer.

Men mantraer bruges også helt uden religiøse betydninger. Positiv tænkning og positive affirmationer også eksempler på at man gentager et budskab igen og igen.

De fleste mennesker gør det også instinktivt hvis de skal koncentrere eller udføre en svær opgave - “jeg kan godt, jeg kan godt” eller lignende.

De gentagne ord hjælper til at holde koncentrationen og det er præcis det, man udnytter i meditation. Mange former for meditation anvender fokuseret opmærksomhed og her kan fokus for meditationen være et mantra.

Mantra-meditation virker mod stress

Mantraet behøver ikke betyde noget. Den amerikanske forsker Herbert Benson har ladet forsøgspersoner sidde hver dag i 15-20 minutter bare og mediteret over det engelske ord for tallet ét, “one”.

Man kan måle, at folk får mindre stress - de får det bedre følelsesmæssigt og blodtrykket kan sænkes både under og lige efter meditationen samt på langt sigt. Det at samle tankerne om ord og sætninger gør at man glemmer alle de øvrige tanker for en stund - og det virker afstressende. Det i sig selv er altså sundt.

Mantra-meditation er ikke mindfulness

I sig selv er mantra-meditation ikke mindfulness - men det kan inkluderes som en del af mindfulness.

I mindfulness meditation kan man selv vælge hvad man vil fokusere på, så man kan sagtens lave mantrameditation som en del af sine mindfulness øvelser, især hvis man kombinerer det med den åbne opmærksomhed.

Lær mindfulness på et rigtigt kursus

Mindfulness er både teori og praksis. Det vil forandre dit liv, hvis du bruger mindfulness i hverdagen. Du lærer bedst mindfulness i et kursusforløb i samspil med andre og med personlig feedback.

Du kan tage Mindful Nu mindfulness kurset som kursus i Aarhus eller tage det som videokursus med mulighed for personlig opfølgning undervejs. Som noget nyt kan Mindful Nu afholdes på din virksomhed.

2