Om mindfulness

Mindfulness mod depression

Mindfulness forebygger og modvirker depression

Mindfulness mod depression

Mindfulness forebygger og modvirker depression, tristhed og tungsind. Dels hjælper det mod de tankemønstre der kan føre til depression. Dels lærer man at styre mod positive følelser.
Mindfulness modvirker depression.
Mindfulness modvirker depression.

Depression

Depression er en af de mest invaliderende psykiske sygdomme. Depression er en særlig tilstand, hvor man ikke kan få kontakt til positive følelser og tankerne er som en tæt tåge der gør at man ikke ser klart.

Negative tankemønstre menes at være en af årsagerne til depression. Især efter en depression kan der være “spor” der gør at men nemmere ledes til at gentage disse tankemønstre. Selvom medicin på kort sigt kan hjælpe en ud af depression er der derfor stor risiko for tilbagefald.

Mindfulness har vist sig at være effektivt til at forebygge depression både i første omgang og at forebygge tilbagefald. Bla fordi man får redskaber til at bearbejde tankerne og til at afkoble sig fra tankernes magt. Det er måske det, der hjælper til at “tågen” letter.

Gode, positive følelser og livskvalitet

Det der er sværest under en depression er at få kontakt til positive følelser. I de dele af mindfulness der handler om omsorg og kærlig venlighed bruger man øvelser der træner den egenskab.

Mindfulness-øvelser mod depression

En af de vigtigste principper i mindfulness er at man lader tanker passere, uden at de sætter sig som store følelser. Det gøres med neutral observation og åben opmærksomhed.

I mindfulness lærer man bla også omsorg og kærlig venlighed som hjælper én til at få kontakt med gode følelser.

Man lærer med mindfulness nogle redskaber til at håndtere livets udfordringer - men samtidig gør mindfulness også at de netværk i hjernen, der normalt er meget aktive under depression, nedsættes. Koblingen mellem “standard-netværket” og frontallapperne. Man laver nogle nye “spor” i hjernen.

Mindfulness kan forebygge og løfte en ud af depressive tankemønstre
Mindfulness kan forebygge og løfte en ud af depressive tankemønstre

Prøv en mindfulness øvelse mod depression

Det er generel og daglig brug af mindfulness og principperne bag mindfulness, der på sigt er effektivt mod depression - så man kan ikke vælge én øvelse ud der præcis “hjælper mod depression”.

Da depression i høj grad er tankedrevet kan en øvelse som tanker som skyer dog give indblik i hvad det er man træner og lærer med mindfulness.

En anden øvelse, som hjælper med at rette ens fokus væk fra ens eget indre er en øvelse som hvad du hører.

Mere om mindfulness og depression

Videnskab.dk artiklen Mindfulness mod angst og depression

Videnskab.dk artiklen: hvad du kan få ud af mindfulness

Lær mindfulness på et rigtigt kursus

Mindfulness er både teori og praksis. Det vil forandre dit liv, hvis du bruger mindfulness i hverdagen. Du lærer bedst mindfulness i et kursusforløb i samspil med andre og med personlig feedback.

Du kan tage Mindful Nu mindfulness kurset som kursus i Aarhus eller tage det som videokursus med mulighed for personlig opfølgning undervejs. Som noget nyt kan Mindful Nu afholdes på din virksomhed.

2