Om mindfulness

Omsorg og kærlig venlighed i mindfulness

Compassion og loving kindness er en særlig gren af mindfulness

Mindfulness er også omsorg og kærlig venlighed

Mindfulness giver større livsglæde og livskvalitet dels gennem mere intense sanseoplevelser, dels gennem bedre evne til at være i tanker og følelser og endelig ved direkte at kunne fremkalde positive følelser.
Omsorg og kærlig venlighed er en vigtig del af mindfulness
Omsorg og kærlig venlighed er en vigtig del af mindfulness

Mindfulness er ikke kun meditation og øvelser der træner sanserne. En meget vigtig del af mindfulness er det der hedder omsorg, selvomsorg og kærlig venlighed. På engelsk hedder det compassion og loving-kindness.

Det handler om bevidst at fremkalde og dyrke positive følelser. Alle følelser har som udgangspunkt en god funktion - så der er ikke noget galt med følelser, uanset om de er negative eller positive.

Men negative følelser sender stressende hormoner rundt i kroppen og sætter kroppen i alarmberedskab, så den kan klare udfordringen.

De positive følelser sende beroligende hormoner rundt i kroppen og får den til at slappe af og komme sig. Begge typer følelser er altså nyttige.

De positive følelser er f.eks.

  • tryghed
  • ro og fred
  • nærhed
  • glæde
  • nysgerrighed
  • begejstring

Mindfulness træner evnen til at skabe positive følelser

Mindfulness indeholder nogle særlige øvelser, der handler om at få kontakt til de positive følelser. Det kan gøres på mange måder, men ofte sker det ved at tænke positivt om andre.

Det er lidt ligesom juleaften - ved at give gaver får man også selv “glæden ved at give” tilbage. Det gælder også, når man tænker positivt om andre.

Mindfulness træner én i bevidst at fremkalde positive følelser
Mindfulness træner én i bevidst at fremkalde positive følelser

Evidens for at omsorg, selvomsorg og kærlig venlighed virker.

Der forskes meget i hvordan omsorg, selvomsorg og kærlighed påvirker krop og sind positivt. Der er evidens for virkningen.

Når man dyrker mindfulness er det derfor vigtigt at inkludere denne typer øvelser i sin praksis. Det er også i særlig grad med til at øge livsglæden.

Mere om mindfulness

Netdoktor-artiklen Mindfulness er ikke kun meditation

Lær mindfulness på et rigtigt kursus

Mindfulness er både teori og praksis. Det vil forandre dit liv, hvis du bruger mindfulness i hverdagen. Du lærer bedst mindfulness i et kursusforløb i samspil med andre og med personlig feedback.

Du kan tage Mindful Nu mindfulness kurset som kursus i Aarhus eller tage det som videokursus med mulighed for personlig opfølgning undervejs. Som noget nyt kan Mindful Nu afholdes på din virksomhed.

2