Om mindfulness

Mindfulness stillinger

Hvordan skal man sidde?

Mindfulness stillinger

Mindfulness er rent mentale øvelser og kræver altså ikke en særlig stilling. Man kan både sidde, ligge eller gå eller være i bevægelse - løbe eller svømme osv.

Men for at hjælpe på koncentrationen kan der være nogle fordele ved at sidde i en afslappet og velafbalanceret stilling, der sikrer at man ikke falder i søvn.

Eksempel på en afbalanceret siddestilling til mindfulness meditation som de fleste kan sidde i
Eksempel på en afbalanceret siddestilling til mindfulness meditation som de fleste kan sidde i

Mindfulness kræver ikke en særlig stilling

Der er ingen regler for stillinger, når man laver sin mindfulness meditation.

Mindfulness kan laves i alle sammenhænge - man kan være stille eller være i bevægelse. Man kan være i aktivitet eller fordybe sig i meditationen. Så stillinger og positioner afhænger af hvilken mindfulness meditation man er i gang med.

Det typiske billede af meditation

Når man ser billeder af folk der mediterer, sidder de ofte i den karakteristiske “lotus” stilling med krydsede ben, armene hviler på benene, håndfladerne er opad og fingrene er lukket i en lille cirkel.

Eksempel på den 'klassiske' lotus meditationsstilling
Eksempel på den 'klassiske' lotus meditationsstilling

Fordele og ulemper ved at sidde op under mindfulness meditation

Der er nogle fordele ved at sidde op mens man laver mindfulness.

Det er nemmere at holde sig vågen. Det er særligt vigtigt, når man starter med at meditere.

Det at sidde på en bestemt måde hver gang kan hjælpe med til at man træder ind i den særlige fordybelse, der skal til. Ofte vil man opleve at man ligesom “går ned i tempo” i sine tanker når man sætter sig og gør sig klar.

De vigtigste punkter for en siddende stilling er

  • kroppen skal være i balance
  • musklerne skal være afslappede og ikke spændte
  • kæben skal være afslappet
  • man bør justere så lidt som muligt på stillingen mens man mediterer

Det hjælper til at holde koncentrationen at der ikke er forstyrrende elementer som tager opmærksomheden. Derfor bør man sidde i en balanceret stilling hvor man ikke spænder op i musklerne. Det skal være så behageligt som muligt, så man ikke konstant sidder og retter på kroppen.

Den nemmeste stilling for de fleste er at sidde med bøjede ben og armene hvilende på benene. Det kan hjælpe at sidde på en pude. Det kan både styrke balancen, gøre det mere behageligt for bagdelen og aflaste benene så de ikke kommer til at sove.

Nogle kan godt lide at sidde på knæene. Her kan en pude igen hjælpe til at aflaste knæene.

Ulemperne ved at sidde er at kroppen bliver træt efter et stykke tid. Man kan opleve ubehag og smerter i ben, ryg, nakke osv - og musklerne kan “sove”. Men ulemperne kan også vendes til en fordel! Man kan nemlig tage det ind i meditationen og forholde sig neutralt til både kløe, ubehag, smerte og lysten til at bevæge sig.

Du behøver ikke altid at sidde når du laver mindfulness, men gør det til en del af din praksis.

Eksperimentér dig frem til din optimale siddestilling.

Eksempel på at sidde på en pude med bøjede knæ
Eksempel på at sidde på en pude med bøjede knæ

Fordele og ulemper ved at ligge ned under mindfulness meditation

At ligge ned når man dyrker mindfulness meditation kan være meget behageligt. Det kan gøre at man bedre kan koncentrere sig og måske kan man lave længere meditationer før kroppen begynder at brokke sig med smerter.

Ulempen er at man meget nemt kan falde i søvn!

Særligt når man starter med at dyrke mindfulness er søvnighed en af de største udfordringer. Når man når lidt længere kan søvnigheden dog også tages ind som en del af meditationen, men det kræver mere træning.

Fordele ved at være i bevægelse mens man er mindful

Man kan dyrke mindfulness mens man er i bevægelse. Man kan gå, løbe, cykle, svømme, tømme opvaskemaskine, … find selv på flere muligheder.

Mindfulness er at være mindfuldt opmærksom og man styrker denne evne når man gør det samtidigt med andre aktiviteter. Så laver man mindfulness i baggrunden af sin opmærksomhed.

Ulempen ved at dyrke mindfulness imens man er i bevægelse er at kun en del af opmærksomheden vil gå til meditationen. Man koncentrerer sig ikke så intenst som når man dedikerer hele sin opmærksomhed til at være i mindfulness meditation.

Variér dine stillinger under mindfulness

Det bedste er faktisk at kombinere de mange forskellige stillinger og positioner og at dyrke mindfulness i alle sammenhænge.

Over tid er det derfor en fordel at variere de måder, man dyrker mindfulness på. Både intens koncentration og en delvis koncentration hjælper til at styrke ens mindful'e opmærksomhed.

Lær mindfulness på et rigtigt kursus

Mindfulness er både teori og praksis. Det vil forandre dit liv, hvis du bruger mindfulness i hverdagen. Du lærer bedst mindfulness i et kursusforløb i samspil med andre og med personlig feedback.

Du kan tage Mindful Nu mindfulness kurset som kursus i Aarhus eller tage det som videokursus med mulighed for personlig opfølgning undervejs. Som noget nyt kan Mindful Nu afholdes på din virksomhed.

2