Om mindfulness

Mindfulness og vejrtrækning

Hvordan skal man trække vejret i mindfulness?

Mindfulness og vejrtrækning

Som udgangspunkt kræver mindfulness ikke nogen særlig vejrtrækningsteknik. Vejrtrækningen kan gøres til en del af mindfulness meditationen eller være helt udenfor opmærksomheden.

Hvordan forholder mindfulness sig til vejrtrækning?
Hvordan forholder mindfulness sig til vejrtrækning?

Mindfulness med fokus på vejrtrækningen

I mange mindfulness øvelser har man fokus på vejrtrækningen i sig selv.

Det er fordi vejrtrækningen altid er til stede som en mulighed for observation, uanset hvor man er. Alle kan altid mærke vejrtrækningen og man kan fokusere på forskellige aspekter af vejrtrækningen. Der er mulighed for at fokusere på følelsen af luft igennem næse eller mund, følelsen af at bryst og mave udvider sig og trækker sig sammen - og meget mere.

Fokus på vejrtrækning kan være et mål for en mindfulness meditation i sig selv. Og det kan også fungere som et anker - en fast del af meditationen som opmærksomheden fokuserer på og som man altid kan vende tilbage til når tankerne vandrer.

Mindfulness uden fokus på vejrtrækning

Mindfulness er dog generelt bare neutral observation af alle typer af sanseoplevelser - og vejrtrækningen er bare én mulighed.

Man kan derfor også lave mindfulness helt uden fokus på vejrtrækningen. Mange vil opdage at vejrtrækningen af sig selv falder til ro og næsten bliver umærkelig. Fokus er fri til at beskæftige sig med det meditationen drejer sig om.

I mindfulness kan man have intenst fokus på vejrtrækningen eller kombinere med yoga - men man behøver det ikke
I mindfulness kan man have intenst fokus på vejrtrækningen eller kombinere med yoga - men man behøver det ikke

Mindfulness og yoga vejrtrækningsteknikker

Yoga og mindfulness kan kombineres. Her kombinerer man de fysiske udstræknings- og afspændingsøvelser i yogaen med vejrtrækningsøvelser.

I yoga påvirker man vejrtrækningen, f.eks. ved at holde en finger på et næsebor af gangen i takt med indånding og udånding.

Det er en mulighed, men det er ikke nødvendigt for at dyrke mindfulness. Mindfulness i sig selv er rene mentale øvelser.

Lær mindfulness på et rigtigt kursus

Mindfulness er både teori og praksis. Det vil forandre dit liv, hvis du bruger mindfulness i hverdagen. Du lærer bedst mindfulness i et kursusforløb i samspil med andre og med personlig feedback.

Du kan tage Mindful Nu mindfulness kurset som kursus i Aarhus eller tage det som videokursus med mulighed for personlig opfølgning undervejs. Som noget nyt kan Mindful Nu afholdes på din virksomhed.

2